Bekçi kimden emir alır, bekçinin amiri kimdir?

Bekçilerin amirlerini düzenleyen kanun maddesi iptal edildi. Bundan sonra kimse bekçilere emir veremeyecek mi? Bekçinin amiri yoksa emri kimden alacak, görevini nasıl yapacak?

Çarşı ve Mahalle Bekçisi olarak görev yapıyorum. Bizlere yetki veren bazı kanun maddeleriyle birlikte bekçilerin meslek içi hiyerarşik amirlerini düzenleyen kanun maddesi de iptal edildi. Bekçilerin meslek içi amirleri yoksa bekçiler kimden emir alır, görevlerini nasıl yapacaklar?

Cevabımız: Değerli takipçimiz, her memur gibi çarşı ve mahalle bekçileri de kanunların kendilerine verdiği yetkiyle görevlerini yapmakla sorumludurlar. Hiyerarşik olarak bekçilerin meslek içi amirlerinin henüz belli olmaması bekçilerin görevlerini yapmalarına engel değildir. Amirin belirlenip belirlenmemesi ile bekçilerin görev ve yetkileri farklı konulardır. Bekçilerin amirlerini düzenleyen kanun maddesi iptal edilmiş olsa da; bekçilerin halka yardım görevi, önleyici ve koruyucu görevleri, adli görevleri gibi görevlerini düzenleyen kanun maddeleri mevcut olduğundan; gerek Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu kapsamında ve gerekse de 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında memur olarak bekçilere kanunla yüklenen görev, ödev ve sorumlulukları nedeniyle, çarşı ve mahalle bekçileri görevlerini yapmak zorundadır.

Ayrıca, bekçilerin amirleriyle ilgili iptal edilen Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu'ndaki madde, bekçilerin meslek içi hiyerarşik amirlerini düzenleyen kanun maddesidir. Oysa meslek içi hiyerarşik amirlerden ayrı mülki idare amirleri de vardır. Mülki idare amiri ve emir verme yetkisi, İl İdaresi Kanunu madde 11’de şu şekilde düzenlenmiştir: Vali, il sınırları içinde bulunan genel ve özel bütün kolluk kuvvet ve teşkilatının amiridir. Suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumak için gereken tedbirleri alır. Bu maksatla Devletin genel ve özel kolluk kuvvetlerini istihdam eder, bu teşkilat amir ve memurları vali tarafından verilen emirleri derhal yerine getirmekle yükümlüdür.”

Yukarıdaki kanun maddesinden de açıkça anlaşılacağı üzere, memurlar mülki idare amirlerine karşı da sorumlu olup bu amirler tarafından verilen emirleri de yerine getirmek zorundalar. Bu durum 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda şu şekilde düzenlenmiştir; "Devlet memurları kanun ve diğer mevzuatta belirtilen esaslara uymakla ve amirler tarafından verilen görevleri yerine getirmekle yükümlü ve görevlerinin iyi ve doğru yürütülmesinden amirlerine karşı sorumludurlar."

Sonuç olarak; her ne kadar bekçilerin meslek içi amirlerini düzenleyen kanun maddesi iptal edilmiş ise de, bekçilerin görev ve yetkilerini düzenleyen kanun maddeleri yürürlükte olup, bu kanun maddelerinin bekçilere verdiği yetkiye dayanarak, mülki idare amirinin emriyle bekçiler görevlerini yapacaklar.

Sıralama:

Yorumlar