Memurun görevi nedir? Memur ne iş yapar?

Devlet Memurları Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Memurlar, kanun ve mevzuatlarla kendilerine verilen görevleri ve sorumlulukları yine kanunların belirlediği sınırlar çerçevesinde yapmakla yükümlüdürler. Kısaca memurların ödev ve sorumluluklarını şu başlıklar altında değerlendirebiliriz:

- Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Kanunlarına sadık kalmak,

- Kurum amirleri ve mülki amirler tarafından verilen görevleri kanuna uygun bir şekilde yerine getirmek,

- Verilen emir suç oluşturuyor ise; emri yerine getirmemek,

- Verilen emir kanunsuz ise; yazılı olarak emri tebliğ alıp yerine getirmek,

- Görevini yaparken dil, din, ırk, cinsiyet ayrımı gözetmemek,

- Yurt içinde veya dışında yerine getirilen görevlerde devlet itibarını zedeleyecek bir davranışta bulunmamak,

- Kamu hizmetinde kullanılan araç ve gereçleri şahsi amaçları için kullanmamak,

- Kendilerine verilen devlet malı ve eşyaları korumak,

- Mal bildiriminde bulunmak..

Memurların, 657 Sayılı Kanun madde 6 kapsamında görev ve sorumlulukları şu şekilde sıralanmaktadır.
Sadakat: Türkiye Cumhuriyeti Devletine, Anayasasına ve Kanunlarına sadık olacağına dair yemin etmek.

Tarafsızlık ve Devlete Bağlılık: Memurlar siyasi partilere üye olamazlar, hiç bir siyasi partinin yararına veya zararına davranışta bulunamazlar, görevlerini yerine getirirlerken dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep gibi ayırım yapamazlar.

Davranış ve İş Birliği: Devlet memurları, resmi sıfatlarının gerektirdiği itibar ve güvene layık olduklarını hizmet içindeki ve dışındaki davranışlarıyla göstermek zorundadırlar.

Yurt Dışında Davranış: Devlet memurlarından sürekli veya geçici görevle veya yetişme, inceleme ve araştırma için yabancı memleketlerde bulunanlar Devlet itibarını veya görev haysiyetini zedeleyici fiil ve davranışlarda bulunamazlar.

Devlet Memurlarının Görev ve Sorumlulukları: Devlet memurları kanun ve diğer mevzuatta belirtilen esaslara uymakla ve amirler tarafından verilen görevleri yerine getirmekle yükümlü ve görevlerinin iyi ve doğru yürütülmesinden amirlerine karşı sorumludurlar.

Devlet memuru amirinden aldığı emri, Anayasa, kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve yönetmelik hükümlerine aykırı görürse, yerine getirmez ve bu aykırılığı o emri verene bildirir. Amir emrinde israr eder ve bu emrini yazı ile yenilerse, memur bu emri yapmağa mecburdur.

Ancak emrin yerine getirilmesinden doğacak sorumluluk emri verene aittir.

(1) Konusu suç teşkil eden emir, hiçbir suretle yerine getirilmez; yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz. Acele hallerde kamu düzeninin ve kamu güvenliğinin korunması için kanunla gösterilen istisnalar saklıdır.

Mal Bildiriminde Bulunma: Devlet memurları, kendileriyle, eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait taşınır ve taşınmaz malları, alacak ve borçları hakkında, özel kanunda yazılı hükümler uyarınca, mal bildirimi verirler.

Daha detaylı bilgi için bak: 657 sayılı dmk madde 6 - 16

Sıralama:

Yorumlar

5
5
5